Gandacul de bucatarie
Musca de casa

Muste

  • Mai mult de 100 de agentii patogeni sunt asociati cu musca de casa inclusiv salmonela, stafilococi si alti virusi.
  • Musca de casa (musca domestica) este atat un factor de disconfort dar mai ales un veritabil purtator de boli pentru oameni si animale. In decursul a numai o luna, o singura musca poate depune peste 500 de oua in resturi menajere, gunoaie, plante in descompunere, excremente etc.
  • Datorita faptului ca are numai doua aripi, aceasta se aseaza foarte des pe diferite suprafete, avand capacitatea de a transmite la fiecare contact mii de bacterii.
  • Riscul crescut al transmiterii bacteriilor, virusilor si a altor boli de catre musca e datorat faptului ca acestea pot parcurge distante mari relativ repede, de la o zona de gunoi expusa in incinte domestice, locuite.
  • In perioada primavar-toamna, ciclul ou-adult dureaza aproximativ o saptamana.
  • Bolile ce pot fi transmise de musca de casa sunt: tuberculoza, conjunctivita, poliomielita, febra tifoida, tuberculoza, holera, lepra, diareea si dizenteria. Aceasta poate gazdui paraziti si viermi.
  • Incintele calde si protejate creaza mediul propice pentru inmultirea acestora pe tot parcursul anului. Fiecare femela, in decursul a 25 de zile (durata ei de viata) depune 5-6 capsule a cate 75-100 de oua mici care in decursul a 12 ore devin larve. Dupa aceasta perioada mai dureaza 7 zile pana la aparitia adultului. Datorita faptului ca mustele se hranesc cu excremente si gunoi, acestea transfera bolile din exteriorul corpului catre interior si invers.
  • Musca de gunoi este mica, neagra, stralucitoare, lunga de 4 mm. Mediul propice de dezvoltare a acestei muste este in zona gunoaielor depozitate necorespunzator. Durata de viata a acestora este de circa 10 zile.
  • Musca de carne cu denumirea stiintifica de Sarcophagidae este asemanatoare unei muste de casa insa de dimensiuni cu putin mai mari caracteristic acestei muste fiind faptul ca depune pupe si nu oua in carne si in excrementele animale.


Tantari

Tantari

Tantarii sunt un real disconfort public manifestat prin zgomot si muscaturi dar mai ales acesta este un agent patogen. Cu toate ca pana acum nu s-a dovedit stiintific ca tantarii pot transmite virusul HIV, a fost insa constatat si dovedit ca acestia pot transmite boli grave precum encefalita virala, malarie etc. In ultima perioada se inregistraza cazuri constante de meningo-encefalita, cu ceva timp in urma fiind si riscul unei epidemii.

Mediul de incubare al tantarilor sunt apele statatoare, fiind necesare 7 zile pentru incubarea acestora. Femela este cea care inteapa oamenii si animalele pentru a-si asigura necesarul de sange.

Masculul se hraneste numai cu nectar din plante.

Tantarul femela poate supravietuii chiar luni de zile pe perioada iernii, aceasta perioada fiind propice pentru eliminarea lor si prevenirea invaziilor de vara. Acestia se pot refugia in spatii inchise si umede precum subsoluri, canale, pivnite etc.Capuse

Capuse

In tara noastra, capusele au o singura generatie pe an si sunt foarte rezistente la inanitie. Gazdele pe care le paraziteaza capusele sunt: boul, oaia, capra si uneori omul. Intepatura este dureroasa si insotita de un proces inflamator datorita secretiei salivare, precum si datorita ruperii rostrului in tegument. Patrunderea sub piele a secretiei salivare provoaca o iritatie locala insotita de un prurit (mancarimea pielii) foarte suparator. Prin intepatura lor pot transmite numerosi agenti patogeni responsabili de transmiterea anumitor boli precum: febra butonoasa, tifosul endemic sau encefalitele virotice.

Molii

Molii

Sunt acea specie de fluturi de dimensiuni reduse care depun larve ce ataca diferite produse vegetale sau animale (obiecte de lana, blanuri, boabe de cereale, faina, fructe etc)Viespi

Viespi

Se stabilesc in cuiburi. Sunt foarte periculoase in preajma zonelor publice dat fiind efectul neplacut al intepaturilor, acestea continand venin. Multe persoane nu stiu ca sunt alergice la veninul de viespe, astfel o intepatura sau mai multe le pot fi fatale.Furnici

 Furnici

Pot intra prin cele mai mici crapaturi, cautand apa, zahar sau alte resturi lipicioase ramase pe suprafetele expuse.Sobolani si soareci

Intalniti in zonele umede si cu acces la animale fara stapan cum ar fi subsoluri, scari, pivnite dar si in case de oameni. Se recomanda blocarea accesului in subsol cu gratii pentru a nu intra psici, caini, tratament de deratizare impotriva sobolanilor si de dezinsectie pentru a stopa extinderea si pentru a extermina total invazia.Pureci

Pureci

Sunt musafirii nepoftiti care creaza cele mai mari neplaceri. Cu cat se intervine mai tarziu impotriva lor cu atat acestia se inmultesc iar procesul de eliminare este mai lung si mai anevoios. Se recomanda salubrizarea zonelor din jurul locuintelor si canalizarilor. Apar foarte des in complexe de contructie (santiere). Un tratament cat mai timpuriu micsoreaza pericolul unei invezii mai greu de gestionat si eliminat.Plosnite

Plosnita

Una din cele mai periculoase specii de insecte, acestea afectand direct omul. Se intalnesc in crapaturile mobilierului iar noaptea actioneaza. Acestea se ascund in paturi, peste noapte ciupind victima provocand mancarimi puternice. Mobila infestata cu plosnite trebuie in mod traditional arsa. Pentru a evita o invazie de proportii sunati cat mai repede pentru a efectua un tratament specializat.

Daunatori

Gandacul rosu de bucatarie, musca, plosnita, capusa, tantarul, puricele, viespea, soarecele de casa, sobolanul cenusiu... • mai mult

DDD - La tine acasa

Beneficiaza de cele mai profesionale servicii de dezinsectie, dezinfectie sau deratizare la tine acasa... • mai mult

DDD - Business

DeratoServ a gandit cele mai eficiente servicii DDD pentru afacerea ta... • mai mult