Se incapataneaza sa ne ocupe spatiul personal. Omori unul, noaptea te trezesti in chiuveta cu inca zece. Scoti bluza preferata din dulap, dar dupa ea vezi ceva miscand. Este el, gandacul de bucatarie, insotit mereu de prieteni si descendenti ... Cum scapam de acesti vizitatori inopinati? 1. Curatenia Unul din cei mai importanti pasi in eradicarea acestei probleme este cel al curateniei.

              Nu mai tineti vasele nespalate in chiuveta pana se fac cat un munte si nici gunoiul nu trebuie lasat mai mult de 48 de ore. Nu este necesar sa riscati. Gandacii de bucatarie se inmultesc si se dezvolta rapid. Unul este suficient. Trebuie facuta constant o curatenie generala, insotita de miscat mobila si uitat prin toate ungherele.

              Un lucru cunoscut este ca focarele de inmultire sunt bucataria si baia, mai ales la blocuri unde se deplaseaza cu usurinta pe tevile de scurgere de la un etaj la altul in cautarea hranei, a apei si a unui loc in care sa se odihneasca in tihna. O solutie este si punerea de gresie si faianta, una mai scumpa cei drept, dar care da rezultate in 90% dintre cazurile celor cu apartamente nerenovate.

              Pe de alta parte, apartamentul trebuie izolat cat se poate de bine. Pana si la aerisirea de la baie ar fi buna o plasa de tantari. Foarte important de acoperit sunt gaurile din jurul tevilor si pana la urma orice alte zone prin care comunicati cu vecinii sau cu exteriorul. Daca dupa izolare urmeaza o exterminare bine facuta, teoretic, gandacii nu mai au de unde sa apara. 2. Exterminarea cu solutii profesionale

                 Prietenii v-au povestit ca nu puteti scapa de gandaci decat cu Regent (folosit impotriva gandacilor de Colorado)? Luati-va gandul! Este interzis de ceva timp de Uniunea Europeana si daca nu cunoasteti pe cineva care isi permite sa va dea din stocul propriu, atunci la farmaciile veterinare nu il veti mai gasi. Apelati la o firma profesionista ! Distanta dintre generatii pentru gandacii de bucatarie este de circa 1-2 saptamani asa ca este bine sa repetati tratamentul dupa aceasta perioada. Cu putina atentie la detalii, linistea nocturna poate fi mai aproape ca niciodata. 

Aspect: 13-15 mm lungime; culoare galben — maronie; femelele sunt de regula mai închise la culoare decât masculii; pe platosa gâtului (Pronotum) ei au doua dungi maro închis. Partea posterioara a corpului femelelor este lata si rotunjita la spate, spre deosebire de cea a masculilor; animalele adulte au aripi relativ bine dezvoltate, dar nu pot zbura; se poate observa ca masculii, ce au o constitutie mai usoara, fac un zbor planat; incapacitatea de a zbura este compensata de agilitatea gândacilor; ei au, ca toate speciile din aceasta familie, doua antene foarte lungi si un corp aplatizat, ce le înlesneste accesul în cele mai mici crapaturi.

 

Biologie: gândacul rosu de bucatarie este în general activ noaptea, pe timpul zilei ramânând ascuns. Gândacii stau ascunsi în grupuri restrânse si cautarea ascunzatorilor se face cu ajutorul unui feromon de agregare secretat prin excremente. Numai în cazul unei invazii în masa pot fi vazuti ziua, iesind din ascunzatori. Ei traiesc între 100 si 200 de zile. La o saptamâna de la împerechere (copulatie) apar pachetele de oua (ooteci) de culoare maronie, care contin chitina. O ooteca are în medie 36 de oua si este purtata de femela în jur de patru saptamâni pe partea posterioara a corpului, care îi asigura lichidele si substantele nutritive necesare. Ouale sunt relativ bine protejate în interiorul pachetelor de conditiile nefavorabile din mediul înconjurator si pot rezista chiar la temperaturi de 22° C. Ele sunt protejate chiar si împotriva insecticidelor. Femelele expulzeaza ootecile cu putin timp înainte de eclozarea larvelor, în apropierea unei surse de apa. Larvele eclozeaza imediat dupa expulzarea ootecilor si, în decursul a 2-3 luni, ajung la maturitatea sexuala. Din cauza duratei scurte a evolutiei, specia se poate înmulti foarte usor si repede în cladirile locuite de oameni.

Raspândire: Gândacul rosu de bucatarie prefera mediile calde si umede. Temperatura optima este de 25-30° C. Sunt foarte raspânditi în hoteluri si medii ce tin de gastronomie, în bucatarii de restaurante, camine, spitale, brutarii, gradini zoologice, sere etc. Pe lânga acestea mai pot fi gasiti în case si apartamente private. Ei pot ajunge în casele oamenilor cu ajutorul transporturilor de alimente, când stau ascunsi în ambalaje. De la o cladire deja afectata (de exemplu fabrica de alimente) gândacii se pot raspândi si în vecinatatea acesteia.

Daunator: Sunt tipici daunatori de provizii, materiale si igiena. Fiind un omnivor tipic, gândacul rosu de bucatarie se hraneste cu orice substanta nutritiva de provenienta animala sau vegetala, care îi este accesibila, de exemplu resturi din bucatarie si resturi de mâncare, dar si hârtie, textile si piele. Alimentele infestate sunt compromise prin excremente, resturi de napârlire, elemente predigerate si secretii ale glandelor salivare, ceea ce determina numeroase probleme de igiena si prezinta un risc pentru sanatate. Substantele ce participa la contaminare pot provoca reactii alergice la om. De la alergenii proveniti de la gândacii rosii de bucatarie pot aparea simptome de astm. Numerosi agenti patogeni (ai unor boli) sunt raspânditi prin resturile si fecalele gândacilor datorita mobilitatii acestora. În gusa acestui gândac s-a demonstrat prezenta bacteriei Salmonella, pe care o pot transmite si la oameni. Studiile au aratat ca gândacul rosu de bucatarie este purtator al tuberculozei si anthraxului, precum si organism — gazda intermediara pentru nematozi. In întreprinderile agrare, din cauza ca gândacii transmit la vite agenti patogeni ai diverse boli, se poate ajunge la pierderi de productie în ceea ce priveste produsele din lapte si carne. Alimentele infestate de gândaci capata un miros neplacut si nu mai pot fi consumate sub nici o forma de catre om. Ele trebuie aruncate cât mai repede posibil.

Prevenire: Sa se acorde mare atentie curateniei, mai ales în bucatarie. Nu trebuie lasate mult timp alimente neacoperite sau resturi de alimente. Resturile biodegradabile trebuie duse regulat în afara casei si aruncate. Crapaturi si gauri în pereti sau podea, care ar putea servi drept cuib si loc de clocire, trebuie astupate. Sa se faca constant verificari, daca exista resturi alimentare prin casa.

Combatere: în cazul unei invazii de gândaci dovedite, trebuie contactata o firma profesionista, specializata în combaterea daunatorilor (firma de dezinsectie). Pentru a se stabili proportiile invaziei se instaleaza capcane adezive (de detectare) prevazute cu substante de ademenire asemanatoare feromonilor eliberati de gândaci. Masurile efective de combatere constau în atragerea gândacilor cu momeala, respectiv pulverizarea insecticidelor de contact asupra lor. De multe ori sunt aplicate ambele metode. O combatere eficienta a gândacilor este posibila numai prin actiuni continue de îndepartare. O singura interventie este în orice caz sortita esecului.